Poplave 23.01.2015.godine.
Kiša koja pada celog dana izazvala je poplave u Surdulici, Vladičinom Hanu, Vranjskoj Banji, Predejanu i Grdelici.
Vranjska Banja-naselje Ogošte sa šezdesetak kuća od toga 10 romskih.
Vladičinom Hanu gde su poplavljena gotovo sva ravničarska sela Žitorađe, Prekodolce, Stubal, Lepenica, Suva Morava i Repince. Ugrožene su kuće, ali i veliki broj privrednih objekata u Žitorađi i seoskog puta.Uvedena je vanredna situacija, a pripadnici Sektora za vanredne situacijeevakuisali su 33 osobe (16 dece) koje su smeštene u privremenom prihvatnom centru u lokalnoj osnovnoj školi.
U Surdulici su, prema rečima predsednika Skupštine Opštine Surdulica Novice Tončeva, ugrožena sela prema Vladičinom Hanu poput Ćurkovice, Alakinca, Binovca, Dugojnice i Jelašnice, dok su u gradu poplavljene ulice koje nemaju atmosfersku kanalizaciju.
Pedesetak kuća u grdeličkom kraju poplavljena su usled izlivanja Južne Morave i Tulovske reke. Najkritičnije je u Guberevcu i Donjem Bunibrodu gde je voda ušla u tridesetak kuća, a žitelji se bore sa vodom koja i dalje nadolazi.
Pripadnici Sektora za vanredne situacije su na terenu, a Grad Leskovac je angažovao dodatnu mehanizaciju i još nekoliko leskovačkih privatnika koji o svom trošku doteruju pesak i prave bedeme.U toku popodneva bio je poplavljen i jedan deo Predejana, a u sektoru za vanredne situacije kažu da su uspeli da spreče veću štetu.
Ministar za vanredne situacije u Vladi Srbije Velimir Ilić ocenio je da su poplave na jugu Srbije napravile veliku štetu i obećao pomoć ugroženima u izgradnji bedema na kritičnim tačkama na Južnoj Moravi.
Velike štete su u Bosilegradu, Vranjskoj Banji, Surdulici, Vladičinom Hanu i u Grdelici. Oštećena je putna infrasrtuktura, mostovi i klizišta su se pojavila i firme su oštećene.

HITNO JE POTREBNA POMOĆ ZA 33 ROMA BESKUĆNIKA.

U Vladičinom Hanu
26.01.2015 godine
                                                                                           Koordinator SKRUG-a-Liga Roma
                                                                                           Januš Kurtić
                                                                                           Pukovnik u penziji

Regionalni odbor Pčinjsko Jablaničkog okruga SKRUG-LIGA ROMA

Prekodolce 17510 Vladičin Han 017 471 803 i mob 062 365 966